Karen Olla - A Skincare Journey

Karen Olla - Een huidverzorgingsreis

Oktober is Black History Month, een tijd die is gewijd aan het vieren van de prestaties en bijdragen van zwarte mensen in het Verenigd Koninkrijk en over de hele wereld, en om alle mensen te informeren over de zwarte geschiedenis.

Om dit te vieren hebben we de geweldige Karen Olla, oprichtster van het onafhankelijke lifestylemerk Ore Mi, gevraagd om een gastblog te schrijven over haar geschiedenis met huid- en lichaamsverzorging en hoe dit ertoe heeft geleid dat ze haar eigen merk is begonnen.

Opgroeien

Ik heb altijd al een droge huid gehad sinds ik een baby was, dus toen ik opgroeide zocht mijn moeder altijd advies bij de gemeenschap van zwarte vrouwen om haar heen die ze had gekozen als haar 'rijden of sterven'.. Mijn moeder herhaalt tegen mij 'je hebt een dorp nodig om een kind op te voeden'. maar ik begreep nooit helemaal wat ze bedoelde tot ik ouder werd en ontdekte waar de basis van mijn schoonheidsritueel vandaan kwam.

Mijn moeder smeerde me in met Palmers Cacaoboter en gebruikte een milde versie van zwarte zeep als reiniger voor mijn huid en die van mijn broers en zussen. Dit is eigenlijk een van de belangrijkste herinneringen waar ik vaak aan terugdenk - ik heb deze nostalgische geuren zelfs verwerkt in mijn eigen formuleringen bij het creëren voor mijn lifestylebedrijf (Oré mi). We roken geweldig en zagen er gehydrateerd uit, van top tot teen bedekt. Toen ik echter ouder werd, suggereerden vrienden en familie dat producten als Palmers Cocoa Butter en vaseline je hyperpigmentatie erger maakten, dus stapte ze over op het gebruik van Shea Butter om ons te hydrateren. Op familiebijeenkomsten lachten we om het feit dat zwart niet barstte en praatten we over het feit dat we geen SPF nodig hadden. Als onze voorouders in Afrika het niet nodig hadden, waarom wij dan wel, zeiden we dan.

Ontdekkingsreis

Toen ik opgroeide, hield ik vast aan deze huidverzorgingsroutine die mijn familie me had doorgegeven. Maar er kwam een keerpunt aan het einde van mijn eerste studiejaar en mijn huid veranderde. De droogte werd veel erger en ik kreeg mijn eerste eczeemuitbraak. Ik voelde me verloren - ik wist niet wat ik moest doen, mijn moeder nam me mee naar de huisarts en ik kreeg de gebruikelijke waterige crème en E45 voorgeschreven. Na verloop van tijd werden de opflakkeringen van mijn eczeem beter beheersbaar naarmate ik ontdekte hoe ik met de stress van het leven moest omgaan. Maar ik bleef zitten met veel hyperpigmentatie waar ik geen raad mee wist. Het dorp waar ik meestal terecht kon voor begeleiding begreep niet hoe ze me konden helpen en ik weigerde ook om lichtmakende crèmes te gebruiken, wat in onze gemeenschap vaak de enige remedie was die je kreeg. Ik voelde me hulpeloos.

Toen ik naar de universiteit ging, begon ik voor het eerst make-up te dragen en me echt te verdiepen in zelfzorg. Ik besloot op ontdekkingsreis te gaan en te kijken of ik mijn hyperpigmentatie en eczeemopflakkeringen op een beter niveau kon krijgen. Toen ik aan de reis begon, realiseerde ik me dat er een ernstig gebrek aan voorlichting over de zwarte huid was en dat niemand op mij leek in de reclames of op de foto's van schoonheidssalons. Ik voelde me niet gezien. Op een bepaalde manier denk ik dat het me het gevoel gaf dat mijn natuurlijke huid niet mooi was tenzij er make-up op zat, omdat alle zwarte modellen in make-upcampagnes er zo uitzagen.

Ik herinner me dat ik een huidverzorgingswinkel binnenging en vroeg hoe ik donkere vlekjes kon wegwerken en dat ik een moisturizer wilde die echt in mijn droge huid zou trekken. Maar de verkoopmedewerker keek me aan alsof ze me niet konden helpen met mijn problemen. Ik denk dat het komt omdat ze veel zwarte vrouwen in een hokje hadden gestopt. Van veel van ons is bekend dat we een vette huid hebben, dus ze konden niet begrijpen waarom ik vragen stelde die buiten hun kennis vielen. Ook konden ze de hyperpigmentatie op mijn gezicht niet zien en konden ze me niet vertellen hoe ik die kon voorkomen of hoe ik mijn teint kon verbeteren, dus het was alsof ik tegen een stenen muur praatte.

Ik voelde me nog een tijdje erg verloren en probeerde micellair water (dat op een gegeven moment een wonderproduct voor alles leek) en verschillende gezichtsmaskers te gebruiken. Toen kreeg ik een marketingbaan in de schoonheidsindustrie en werd ik blootgesteld aan gesprekken met huidverzorgingsexperts van hoog niveau. Ik herinner me dat de eerste hack die ik ooit kreeg een beetje verjongende gezichtsolie door een moisturizer mengde om het net dat beetje extra te geven. Het maakte zo'n verschil in hoe diep de moisturizer in mijn huid sijpelde. Ik was zo blij dat ik kleine veranderingen oppikte en ze in mijn huidverzorgingsroutine implementeerde. Ik leerde ook waarom mensen 7 of meer stappen in hun huidverzorgingsroutine hebben en kreeg zoveel mooie producten om uit te proberen.

Maar de kennis van de meeste mensen en de meeste campagnes waren gericht op anti-verouderingsproducten en dat sprak me gewoon niet aan. Werken in de beautybranche heeft me geholpen om minder bang te zijn om nieuwe producten te proberen die niet per se voor mij bedoeld zijn. Maar er waren nog steeds grote gaten in mijn kennis en dat was frustrerend.

Mijn dorp uitbreiden

Met de opkomst van YouTube en Instagram kwam er meer voorlichting over de zwarte huid. Door het lezen van blogs en het volgen van YouTube-kanalen stuitte ik op informatie zoals het feit dat alle huid melanine bevat, maar dat een donkere huid meer melanine producerende cellen heeft, die te veel of te weinig melanine produceren bij irritatie of letsel. Daardoor voelde ik me gezien en minder ongelukkig omdat ik een zwarte ben met donkere en lichtere plekken op mijn gezicht. De opkomst van het internet heeft me echt geholpen om mijn huid te omarmen en het was ook fijn dat ik productaanbevelingen kon proberen van geweldige vrouwen die op mij leken en online hun ding deden. Het was bijna als 'mijn dorp was uitgegroeid van alleen mijn familie tot een wereldwijd dorp van geweldige zwarte vrouwen die me begeleidden, zoals Jackie Aina & Patricia Bright.

De eerste twee producten die ik aan mijn routine toevoegde waren baanbrekend - ik probeerde Ren Clean Skincare crème voor pigmentvlekken en begon La Roche Posay SPF 50 te gebruiken , een aanbeveling van Melissa's Wardrobe. Toen ik zag hoe gezond mijn huid elke dag aanvoelde, nam ik contact op met mijn moeder en leerde haar hoe hard we SPF nodig hebben om veroudering tegen te gaan. Ik herinner me een campagne van Jordan Dunn over waarom we SPF nodig hebben als zwarte mensen en ik herinner me dat ik die naar haar stuurde en dat het haar overtuigde om alle oude wijvenverhalen die we tijdens onze jeugd te horen kregen, te heroverwegen. Nadat ik haar had verteld over mijn 7-stappen huidverzorgingsroutine (een melkachtige reiniger, toner, serum, moisturizer, oogcrème, gezichtsolie en zonnebrandcrème), overtuigde ik haar om ook een toner, antiverouderingsserum en zonnebrandcrème aan haar routine toe te voegen. Zwart barst namelijk als je het niet goed verzorgt en ik denk dat ze zich dat begon te realiseren naarmate ze ouder werd.

Progressie = verandering

Naarmate de jaren verstreken, merkte ik dat mijn huid zich bleef ontwikkelen. Dus toen ik Oré mi begon, was ik enthousiast over de mogelijkheid om een natuurlijke huidverzorgingsreis te maken en ook om enkele van de schoonheidsgeheimen van mijn dorp te delen. Het samenstellen van onze vochtinbrengende crème Ara & Irun was zo de moeite waard. Het voelde geweldig om natuurlijke ingrediënten te combineren die hyperpigmentatie helpen voorkomen en je huid echt hydrateren (bijv. Sheaboter, Avocado-olie, Jojoba-olie enz.). Ik wilde iets nostalgisch maken, maar dan verbeterd, iets dat de jongere ik zou hebben gekocht tijdens haar ontdekkingstocht door huidverzorging. Het was ook geweldig om de lancering van platforms zoals Rich Skxn te zien, waar je producten voor donkere huidtinten kunt kopen en tegelijkertijd kunt leren hoe je je huid moet verzorgen.

Net als Oré mi is het ook leuk om andere merken te zien opduiken die de zwarte gemeenschap proberen te helpen, van hun huid en cultuur te houden, zoals Topicals, Epara, Eadem, Klur en Hanahana beauty. Het is verfrissend om te zien dat zwarte mensen nu meer voorlichting krijgen over onze eigen huid en zich gezien voelen in de media. We hebben nog een lange weg te gaan, vooral als het gaat om vertegenwoordiging in winkels. Maar ik herinner mezelf er altijd aan dat het een reis is, geen race. Richt je op het positieve als het gaat om je huid en de huidverzorgingsindustrie en langzaam maar zeker, als we verandering blijven oproepen door onze wensen en behoeften te delen via sociale media, zal de rest op zijn plaats vallen.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published